20 Maart 2008 1:57:14 AM
 

:: CKI-A

Vak gegeven door kerndocenten CKI.
OfficiŽle website

Doorlopend vak met als doel het leren van algemene academische vaardigheden. De volgende vaardigheden kwamen aan bod:

  • Het lezen en samenvatten van wetenschappelijke artikelen.
  • Het opzoeken van relevante informatie, in het bijzonder het leren opzoeken van artikelen over een bepaald onderwerp (bibliotheek practicum).
  • Het bedenken en opstellen van een (eenvoudig) onderzoekvoorstel.
  • Het uitvoeren van het onderzoek en een rapportage in de vorm van een (kort) artikel.
  • Het houden van een interview.
  • Presentatie van de resultaten van het onderzoek op een presentatie dag.
Periode 1 - Samenvatting

Samenvatting van het artikel "Computing Machinery and Intelligence", A.M. Turing. Origineel gepubliceerd in Mind, A Quarterly Review of Psychology. Vol. 59, 433 - 460.


download Word-document samenvatting.doc
Periode 2 - Onderzoeksvoorstel

Samenvatting
Over emergentie bestaat nog veel onduidelijkheid. Nieuwe technieken die gebruik maken van agent based modeling scheppen een nieuw licht op het fenomeen. Is agent based modeling een bruikbare methode om de geheimen van emergentie te ontrafelen?


download Acrobat-document onderzoeksvoorstel.pdf
Periode 3 - Artikel & Interview

Emergentie, het ontstaan van intelligentie?
Over emergentie bestaat nog veel onduidelijkheid. Nieuwe technieken die gebruik maken van Agent Based Modeling werpen een nieuw licht op het fenomeen. Het blijkt dat de emergente eigenschappen zoals aanwezig in een Agent Based Model in wezen hetzelfde zijn als de emergentie die voort komt uit zwermintelligentie. Door slim gebruik te maken van emergentie kunnen zeer complexe modellen gemaakt worden die, door gebruik te maken van een bottom-up approach, verregaande inzichten verschaffen in de eigenschappen van zeer complexe systemen.


download Acrobat-document artikel.pdf

Interview met Bas Haring
Op dinsdag 1 juni 2003 hebben wij de mogelijkheid gehad om Bas Haring, afgestudeerd CKIíer aan de Universiteit van Utrecht en auteur van het boek: ďDe IJzeren WilĒ, te interviewen. Voor wij hem wat vragen konden stellen had hij eerst in het kader van de Studium Generale een lezing gegeven over bewustzijn. Hoewel dit onderwerp wel raakvlakken heeft met wat wij voor ons project hebben onderzocht was dit niet het onderwerp voor ons interview. Wij wilden Bas Haring ondervragen over emergentie.


download Acrobat-document interview.pdf
Periode 4 - Presentatie

Als afsluiting van het vak CKI-A is er een presentatiedag georganiseerd. Dit jaar "Brain Drain" gedoopt. Op de officiŽle website is meer informatie te vinden over deze dag. http://braindrain.phil.uu.nl
Wij hebben er ons artikel over emergentie gepresenteerd.


download Powerpoint-document presentatie.ppt
Valid XHTML 1.0!
© 2003-2019  Coert van Gemeren / info [a] coert.net